joi, 12 septembrie 2013

Cum invata copiii?


Invata la gradinita? Sau, invata unde pot?
 
Mara a avut ocazia in ultima perioada sa stea mai mult la tara, langa oameni de la tara. Discutiile lor sunt libere, nestingherite, chiar daca mama mai trage cu urechea, cateodata.

Una dintre ele, cu nenea L. se purta in jurul: “sa fii copil bun”, “vrei sa fii ingerasul meu?” – “Nuuuu, ca eu sunt a lui mama”. “Dar, cand vii aici…?” “Biiine, cand vin aici da, altfel sunt a mamei”. Au cazut de acord. Discutia a mers apoi inspre “cumintenia copiilor”, siiiigur, e un subiect favorit al celor mari. De unde Mara a aflat ceva de genul ca “Iisus e bun, Dumnezeu si Iisus sunt sus si vad tot…”. Si, cum Mara nu are o educatie religioasa dezvoltata din familie J asta e! a inteles cat a putut.
Fapt este ca peste 7 zile a fost in masura sa-i raspunda bunicului ei, intr-o discutie serioasa despre gospodarie. Bunicul declara:

“Asta (ceva, X, nu conteaza) nu stiu exact cum este…”
“Eh, nu-i nimic, numai Dumnezeu le stie pe toate!”
Iar peste alte 7 zile i-a spus mamei ei:

“Mami, tu esti Iisus!”
“De ce spui asta, iubita?”
“Ca tu le vezi pe toate!”

O alta replica favorita de-a Marei, de ultima vreme - auzita, unde oare? - este: “Asta e viata!” Cand ti-e lumea mai draga, vorbesti de una-alta, poate nu toate merg din plin, iaca te trezesti cu Mara: “Eh, asta-i viata!”

………………………………………………………………………………………………………………………………………

Fenomenal este ca atunci cand e intrebata de unde a invatat diverse chestii (fie ca e vorba despre literele alfabetului, fie despre intelepciunile ei batranesti) raspunde: “De la gradinita!”.  Mara a fost demuuuult, scurt si pe sarite, pe la gradinita. Nu de la gradinita a invatat acele chestii. De ce spune astfel? Pentru ca dupa 3 ani (si accentuat acum, in ultimele luni de vara) intrebarea cea mai fecventa – dar, frecventa, frecventa- care i se pune este: “Tu mergi la gradinita?” In parc, cu strainii, cu cunostinte intamplatoare, cu vecinii - nu are importanta, toata lumea o incurajeaza sa mearga la gradinita. Astfel incat, Mara a ajuns sa creada ca e un soi de MUST sa mergi la gradinita, daca esti copil mare si ca acolo e locul unde copilul INVATA diverse chestii. Adica, asa… doar traind, sau cu parintii, acasa, nu se invata. Se invata la gradinita. La scoala, la cursuri… Asa o fi...
 
Aici, invatam ceva despre soaptele spiridusilor din natura. Desi, nu eram la gradinita:)
Aici nu invatam nimic:)