marți, 12 martie 2013

Poveste despre timp si crestere


Acum sunt fetita mare! ..... Cu spaime si frici de fetita mare!

1. De poimaine dorm la Gradi!
Era cam 14 ianuarie 2013 - prima mea zi de dormit la gradi. Asta dupa cca 8 luni de gradinareala. Aveam deja 3 ani si aproape 1 luna. S-a petrecut destul de… surprinzator. Pentru mama. Pentru mine a venit la pachet cu experientele de fetita mare. Deja auzeam, de multa vreme, in jurul meu ca sunt “fetita mare”, ca “copiii mari fac” diverse chestii… Mama ma pregatea si pentru dormitul singurica, cu tot felul de povesti – gandindu-se ea ca va veni si vremea cand o sa dorm si eu cu adevarat, singurica in patutul meu. Pana atunci, adormeam cu ea, ma trezeam de muuulte ori pe seara si nu mai voiam decat cu ea sa dorm… asa ca, mama tot povestea, cum o fi cand eu dorm singura, cum dorm alti copiiJ. Am vazut de cateva ori, in gradi, cum se pun in pat copiii la somn, inainte sa plec eu acasa, dupa pranz… In saptamana dinainte de 14 ianuarie i-am tot spus mamei: “Si eu o sa dorm la gradi…” “Cand?” intreba mama. “Poimaine”- raspundeam eu. “Poimaine” era o zi , din punctul meu de vedere, nici foarte foarte apropiata, nici foarte indepartata. Caci, ce insemna poimaine, exact, habar nu aveam. Asa ca, mama m-a auzit, o zi, m-a auzit inca o zi… Imi raspundea pozitiv. “Sigur, o sa aducem pijamalele!” Eu voiam sa am si eu patutul meu, sa fac si eu ca alti copii. Asa ca, simtind asta, intr-o vineri, mama a declarat, “Luni, peste 2 zile, cand revenim la gradi, e poimaine!”. Si asa am facut: luni m-a anuntat ca e poimaine, m-a pus sa reconfirm daca vreau sa dorm la gradi, luam pijamalele… etc. da, voiam. Si da, am dormit ceva.
Am dormit si luni, si marti… dupa-amiezile, acasa, i-am facut mamei cateva broken cookies… frumusele! Marti seara eram deja plina de Nuuuuuuuuu-uri revarsate pe capul ei. Asa ca, s-a impus o pauza. Miercuri, dupa 2 zile de dormit la gradi, am luat pauza. Am stat amandoua acasa, ne-am “reconectat”. Si am continuat joi+ vineri- de dormit la gradi.
Am fost incantata, desi plina de excitementul noii experiente, cu bune si cu rele. Aveam si eu o pijama de aratat, stateam la taclale, la culcare, la trezire… Au fost zile ca am dormit peste 1 h, au fost si zile ca am dormit 20 minute. Per ansamblu, de bine.
Am continuat-o tot asa, inca 2 zile din saptamana viitoare, luni si marti. De miercuri, 23 ianuarie cam stau pe acasa! M-am racit si… de atunci, cu vreo 2 pauze de cate 2 zile, sunt tot racita! Zau, asa, toate au un sens, exista o legatura, Universul are armonii si cand nu le are… sunt diz-armonii! Eu am avut o perioada de diz-armonii – cu mine, cu Universul!
Dar experienta dormitului la Gradi, asa, in termenii mei, m-a facut mai puternica, mi-a dat incredere in mine. 
2. Intre timp:
Am ajuns cu totii in dormitorul matrimonial! Desi cu o noua experienta la activ, aceea de” fetita mare” care a exersat dormitul la gradi - “Daaaaaaaaaaaa, pot si eu!”, asta nu a facut o schimbare in acelasi sens acasa. Ba din contra. A ajuns toata lumea la concluzia ca dormitul in comun pare sa fie singura varianta, astfel ca mama si tata sa se mai vada searaJ, si tata sa nu doarma singur, mai mereuJ
Asa ca, de atunci, dormim cu totii si ne-am dat seama ca spatiul e suficient, ba mai incap si altii: si Bibi, si Alla, si chiar si Alec, daca e cazul. Si Thea, cateodata…
Mama citise undeva asa: “Live like there’s no midnight!” Semneaza: Cinderella. Eh, s-a gandit ea cateva zile la chestia asta (avea o relevanta pentru noi: eu ma trezeam obligatoriu la ora 24”, cand verificam daca mama e cu mine in pat – asta dintotdeauna, dupa ce am terminat cu bebeluseala, alaptatul, etc. etc. ); apoi si-a dat seama ca s-a rezolvat. Trezirile mele, inclusiv trezirea obligatorie de la ora 24” nu mai au loc. La ora 24’’ dormim cu totii!
3. Intre timp:
Am devenit mult mai “agatatoare” de mama… Am re-exersat anxietatea de separare.  Cu nuante noi si la cote noi.
De 2 luni sunt in total cca 5-6 zile cat am fost la gradi, cam 2-3 zile de vro 2-3 ori. Din ele, am mai dormit acolo: in mare, pentru ca mama asa a directionat lucrurile. Dar eu nu mai doream efectiv. Diminetile de despartire au ajuns la cote de anxietate pe care nu le avusesem nici in primele mele saptamani de integrare. Cu o fetita agatata de gatul mamei, strangandu-i hainele in disperare… . In rest, am tot bolit: nimic foarte foarte grav, dar suficient sa ma tina pe-acasa - niste laringite usoare, niste tuse convulsive, o data , de 2 ori, de 3 ori…
Nu, nu doar dormitul la gradi a fost cauza acestei exacerbari de anxietate. Si a bolitului meu. Nu! Intre timp, acasa am simtit stres in familie, o anxietate pe care nu am inteles-o… da, parintii ar confirma ca a fost o perioada grea pentru ei; si, evident, s-a simtit si pentru mine, in diverse chipuri. Au fost zile in care m-am aruncat de gatul mamei, declarand iubitor cu pupici: “Nu vreau sa ma despart de tine!” Asa, fara sens aparent, caci mama nu pleca niciunde, eu nu plecam, tata nu pleca, nimeni nu pleca si nu se despartea… chiar in acele ore.
4. Intre timp:
A inceput “jocul de-a gradi” la domiciliu. Intr-o noua forma (caci mai sunt altele, povestite aici…).
Revin sa va povestesc noul joc.
5. Intre timp:
I-am spus tatei, inaintea unei plecari de-a lui (el pleca mereu-mereu, cu avionul. Si statea prea putin cu mine.) I-am spus intr-o seara, pe cand isi lua La Revedere de la mine, caci urma sa zboare dis-de-dimineata: “Tati, nu pleca!” Si mamei, ii spusesem mai inainte: “Sa nu plece tati! Mi-e frica!” “De ce ti-e frica, puiule?” “Mi-e frica ca nu se mai intoarce!”. Mama s-a tulburat, l-a chemat pe tata… Tata s-a tulburat si el. Cum-necum, de atunci, tata nu a mai plecat. Ce forta au cuvintele! Cuvintele magice…  Una calda, alta rece – s-a imbolnavit si el, cu mine!
6. Intre timp:
Incercam sa ne punem pe picioare, sa mergem iar, cu totii, la GRADI! Daaaaaaa, Bibi a declarat ca i-e dor de Gradi! Si eu simt ceva.
7. Intre timp, oare ce mai face mama?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu